23 Haziran 2015 Salı

Heidelberg: Prof. Dr. Havva Engin 24 Haziran 2015'te Migration | Göç Olgusunu 3. Sınıf Öğrencilerine Anlatıyor...

DAI – Deutsch Amerikanisches Institut – Erlebbare Wissenschaften – Sunum: Migration | Göç

Prof. Dr. Havva Engin, 24 Haziran 2016 günü, DAI’nin davetlisi olarak, kurumun PH Heidelberg ile yürüttüğü "Erlebbare Wissenschaften" (Bilimi Uygulayarak Öğrenmek) Projesi çerçevesinde, göç konulu bir sunum yapıyor.

Sözü edilen proje bağlamında, PH Heidelberg Eğitim Bilimlerinin değişik bölümlerinden öğretim üyeleri ve Öğretmenlik Bölümü öğrencileri, Heidelberg’in değişik okullarından katılan 3. sınıf öğrencileriyle beraber bilimsel bir konuyu teorik ve pratik olarak işliyor..

Prof. Dr. Havva Engin’in sunumu ve akabinde öğrencilerle gerçekleştirilecek çalışma guruplarının ana teması "Göç Olgusu".

Prof. Dr. Havva Engin göçü, insanoğlunun içinde bulunduğu sürekli bir durum olarak öğrencilerle işliyor. Sunumda çıkış noktası olarak, ilk insanların Afrika’dan çıkıp, değişik kıtalara göçü ele alınıyor. Onun akabinde, 18. - 20. yy arasında Almanya’dan Amerika'ya göç eden insanların tecrübelerine değiniliyor.

20. yy periyodunda, Almanya açısından en önemli göç olan, 2. Dünya Savaşı bitiminde 14 milyon Alman kökenli insanın – ki aralarında yüzbinlerce çocuğun öldüğü bir göç dalgası – Doğu Avrupa’nın değişik ülkelerinden kaçıp, bugünkü Almanya topraklarına sığınması işleniyor.

Sunumda, 1955 yılından itibaren işçi göçüyle başlayan (Gastarbeiteranwerbung) ve değişik Güney Avrupa ülkelerinden Almanya’ya gelen insanların hikayeleri konu ediliyor.

Bunun yanında, aktüel olaylar da irdeleniyor ve günümüzde savaştan kaçan göçmenlerin hangi yollardan Almanya’ya geldiği üzerinde duruluyor.

Geleceğe yönelik olarak, iklim değişikliği bazında insanoğlunu bekleyen göç dalgaları da sunumun bir parçasını oluşturuyor.

Sunumun ve çalışma gruplarının temalarının ana hedefi, göç sürecinin insanlığın daimi bir parçası olduğu göstermek ve – Almanya örneğinde olduğu – gibi, sadece göç alıyormuş olgusu oluşturan ülkelerden de geçmişte milyonlarca insanın göç ettiğini olgusunu uygulamalı anlatabilmek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder